Látványtervek

A Megújuló Energiapark ötlete 2011. őszén merült fel, a tervek elkészítése 2012. tavaszán kezdődött. A Megújuló Energiapark bemutató épülete minden tekintetben egyedülálló lesz. Egyrészt azért, mert pozitív energia házat sikerült tervezni, azaz nemhogy 0 energia fogyasztása lesz az épületnek, de minden évben többlet energiát fog termelni. Bebizonyítva ezzel, hogy az energia szolgáltatóktól való függőség jelentősen mérsékelhető.

 

Másrészt a terveket úgy készítettük el, hogy minél több megújuló energiaforrás (napkollektorok, napelemek, léghőszivattyúk, vízteres cserépkályha, szélgenerátor és faelgázosító kazán) működés közben legyen megtekinthető. Fosszilis energiahordozók egyáltalán nem lesznek az épületben.

Fontosnak tartottuk ugyanakkor, hogy az energiatermelő berendezéseken túl bemutassuk a hőleadókat is. Így az épületben padlófűtés, falfűtés, fan-coil, cserép kályha és radiátorok is lesznek. A passzív sugárzással való energia megtakarítás egy fontos szempont volt, ezért az épület nyílászárói kiváló "k" értékkel rendelkeznek.

Az épület hűtése szintén fontos szempont ezért hőszivattyús, kútvizes és passzív hűtési rendszerek egyaránt lesznek az épületben.

Megújuló energiapark Megújuló energiapark
Megújuló energiapark Megújuló energiapark

 

Tereprendezés, alapozás

Az épület kivitelezése 2012. december 14-én kezdődött és gőzerővel folyik, hogy határidőre elkészülhessen. Az időjárás meglehetősen hátráltatja a munkálatokat, így az épület várható átadása 2013. július 1.

 

Megújuló energiapark tereprendezés Megújuló energiapark alapozás

Megújuló energiapark alapozás

 

 

Szalmabála készítés, rakodás

Az épület egy Kelet-Magyarországon még alig ismert technológiával készül, ugyanis beton vázszerkezettel, szalmabála épület lesz.

 

Megújuló energiapark szalmabála gyűjtés Megújuló energiapark szalmabála gyűjtés
Megújuló energiapark szalmabála rakodás Megújuló energiapark szalmabála rakodás

 

Bemutatópark

Már a bemutatópark tervezésénél is a környezettudatosság volt az elsődleges szempont. Az épület alaprajza alkalmazkodik a telken lévő természetes növényzethez, melyet így nem kellett kivágni az építkezés során. Ezzel, illetve a zöldtetős megoldással is az volt a cél, hogy minél kisebb legyen az épület ökológiai lábnyoma.

A felhasznált építési módszer egy eddig a régióban alig ismert, úgynevezett betonváz szerkezetes szalmabála ház technológia. Lényege, hogy egy előre elkészített beton vázszerkezetbe helyezik a téglatest alakú szalmabálákat, mely így egyszerre lesz stabil és kiváló hőszigetelő.

A természetesség jegyében a nyílászárók is fából készültek, de ezzel együtt is kiváló hőtartó képességgel rendelkeznek.

A fűtésről napkollektor, hőszivattyús rendszer és egy vízteres cserépkályha gondoskodik, melyek külön-külön, de akár egymást működését segítve is képesek kellemes meleget varázsolni a majd’ 400 négyzetméteres épületben még a legnagyobb téli fagyok közt is, ugyanakkor a hőszivattyú és az 50 centiméter vastag szalmabála falak együttesen képesek a legnagyobb nyári kánikulában is kellemesen tartani az épület belsejét.

Az épület részei még a zöld tető, mely egyben a csapadékvíz gyűjtésével az ún. szürkevíz felhasználást segíti elő. Az így összegyűjtött víz a mellékhelységek öblítésére használható. Az épületben és a mögötte lévő parkban élőben megtekinthető több típusú napelemes és napkollektoros rendszer, mely egyben a komplexum energia és meleg víz ellátását is biztosítja.

Ügyfélszolgálat
+36 70 604 54 64