Napkollektorok

A napkollektoros rendszerek működési elve az, hogy a Nap felől beérkező sugárzás hatására felmelegszik a folyadék a napkollektorokban, és ezt a keletkező hőt tudjuk hasznosítani. A napkollektorok működése azon alapul, hogy minél nagyobb mértékben kihasználható legyen a beérkező energia és a rendszer energiát tudjon leadni még borús időben is.

A napkollektoros rendszer részét képezi egy vezérlés, amely feladata, hogy figyelje a hőmérsékletet a napkollektorokban és tartályban, amelyet melegíteni szeretnénk. Amennyiben a napkollektorok hőmérséklete minimum 6 C°-kal meghaladja a tartály hőmérsékletét, akkor a vezérlés bekapcsolja a keringető szivattyút. Amennyiben a hőmérséklet különbség nem éri el a 4 C°-ot, akkor a vezérlés kikapcsolja a keringető szivattyút. A folyamatot a vezérlés addig ismétli, amíg a tartály hőmérséklete el nem éri a kellő hőfokot. 

A napkollektoros rendszerek részét képezik biztonsági elemek, amelyek megakadályozzák a rendszer elromlását. Ilyen elemek a vezérlésen beállított védelmi funkciók, úgy mint fagyvédelem, túlmelegedés elleni védelem. A rendszer részét képezi egy tágulási tartály, amely a túl nagy nyomás elkerülését teszi lehetővé, ugyanis a hőmérséklet emelkedésével a hőmérséklet növekszik a rendszeren belül is. Ilyen biztonsági elem a lefuvató szelep is, amely 6 bar nyomás fölött leereszti a felesleges nyomást, megakadályozva ezzel a rendszer károsodását.

A napkollektoros rendszereknél több típus is kialakul eltérő felhasználási módokra. A két fő típus a vákuumcsöves kollektor és a síkkollektor. A síkkollektorok teljesítménye a nyári időszakban lényegesen jobb, mint a téli időszakban, ezért főként a használati melegvíz készítő és medencefűtő rendszereknél célszerű használni ezeket. A vákuumkollektorok hatásfoka ezzel szemben a téli időszakban jobb, így ezeket az elemeket a fűtésrásegítéses rendszerekhez érdemes alkalmazni.


        vákuumkollektor                                                                                                                    síkkollektor

 

A Nap dőlésszöge az év folyamán jelentősen változik, így a felhasználás helyétől és idejétől függően a különböző kollektortípusokat különböző irányokban és dőlésszögekben célszerű elhelyezni, hogy minél inkább megközelítsük a 90°-os beesési szöget.

Ügyfélszolgálat
+36 70 604 54 64