Kutató- és oktató központ

A 2013. szeptember 10-én megnyílt Megújuló Energiapark gazdasági tevékenysége mellett tudományos, oktató- és bemutatóparkként is szolgál, amelynek az a célja, hogy segítse a megújuló energiaforrások használatának elterjesztését és aktív szerepet vállaljon Debrecen innovációs centrummá válásában.

Hosszú hónapok kitartó munkájának gyümölcse a most átadott bemutatópark és kutatóközpont. A pozitív energiamérlegű épületben az idelátogatók végre testközelből megismerhetik a különböző megújuló energiát hasznosító rendszereket működés közben.

Emellett a Debreceni Egyetemmel együttműködésben számos energetikai és meteorológiai kutatóprojekt központja lesz a park. Az ide telepített napelemes, napkollektoros rendszerek, szél-, napsugárzás- és hőmérők a kutatók számára akár az interneten keresztül is elérhetőek.

Bemutatópark

Már a bemutatópark tervezésénél is a környezettudatosság volt az elsődleges szempont. Az épület alaprajza alkalmazkodik a telken lévő természetes növényzethez, melyet így nem kellett kivágni az építkezés során. Ezzel, illetve a zöldtetős megoldással is az volt a cél, hogy minél kisebb legyen az épület ökológiai lábnyoma.

A felhasznált építési módszer egy eddig a régióban alig ismert, úgynevezett betonváz-szerkezetes szalmabálaház technológia. Lényege, hogy egy előre elkészített beton vázszerkezetbe helyezik a téglatest alakú szalmabálákat, mely így egyszerre lesz stabil és kiváló hőszigetelő.

A természetesség jegyében a nyílászárók is fából készültek, de ezzel együtt kiváló hőtartó képességgel rendelkeznek.

A fűtésről napkollektor, hőszivattyús rendszer és egy vízteres cserépkályha gondoskodik, melyek külön-külön, de akár egymás működését segítve is képesek kellemes meleget varázsolni a majd’ 400 négyzetméteres épületben még a legnagyobb téli fagyok közt is, ugyanakkor a hőszivattyú és az 50 centiméter vastag szalmabála falak együttesen képesek a legnagyobb nyári kánikulában is kellemesen tartani az épület belsejét.

Az épület részei még a zöldtető, mely egyben a csapadékvíz gyűjtésével az ún. szürkevíz felhasználást segíti elő, ez később öntözésre felhasználható. Az épületben és a mögötte lévő parkban élőben megtekinthető több típusú napelemes és napkollektoros rendszer, mely egyben a komplexum energia- és melegvíz-ellátását is biztosítja.

Kutató- és oktatóközpont

A hagyományos energiahordozó-készletek apadásával egyre fontosabb a megújuló energiák megismerése és megismertetése. Ez a gondolat az alapja a kutatási, oktatási tevékenység támogatásának.

A Megújuló Energiapark saját intranet hálózatára minden kutató szabadon regisztrálhat és hozzáférhet a mért és tárolt rendszeradatokhoz, meteorológiai mérési eredményekhez. Ezzel a kutatásban sokszor fennálló adathiányt hivatott enyhíteni, hiszen így a Debreceni Egyetem diákjai és kutatói, de akárki, aki a téma iránt érdeklődik, mostantól pontos és naprakész adatokhoz férhet hozzá, melyek segítségükre lehetnek többek között az energetikai, meteorológiai, városklíma kutatásokban vagy például szakdolgozatok, országos tudományos diákköri dolgozatok írásában. A rendszer lehetővé teszi a szakirányú publikációk megosztását a felhasználók között, ezáltal létrehozva egy ingyenes és biztonságos platformot a tudományos eredmények átadására.

A Megújuló Energiaparkban a tervek szerint kihelyezett tanórák lesznek középiskolások és egyetemisták számára, illetve a jövőben változatos programokkal kíván a MEP csapata aktívan részt venni a megújuló energetika népszerűsítésében és a hozzá kapcsolódó ismeretterjesztésben.