Vízteres cserépkályha

A vízteres cserépkályha egyik legfontosabb része a betét. A Megújuló Energiaparkban található kályha betétje egy megfelelően kikísérletezett és jól bevált lángcsöves konstrukció, amely 8-10 mm falvastagságú, alacsony széntartalmú lemezből készül. Gyártását szakemberek végzik, garanciával ellátva. A beépítés során figyelni kell, ugyanis nagy tömege miatt különös bánásmódot igényel.

Ezután a csempefalazat, a hátsó falazat és a füstjáratok kiépítése következik. A tűztér kiépítésénél érdemes csöves hőcserélő módszert alkalmazni. A csöveket a samott tűztérfalba ágyazva a láng közvetlenül csak kis felületen érintkezik az acéllal.

A kész kályha napkollektoros vagy hőszivattyús fűtési rendszerrel együtt képes hőcserélőt használva egy új építésű, jól szigetelt 260 négyzetméteres lakást befűteni. 

A cserépkályhában található víztér felmelegszik, és a benne felmelegedő víz egy keringető szivattyú segítségével egy puffer tartályban raktározható. A termosztát segítségével a felmelegített víz akkor használható az épület fűtésére, amikor az igényli, megfelelő komfortot teremtve ezzel az épületben. A víztér ugyanakkor több hő hasznosítását is eredményezni, ugyanis a kéményen keresztül távozó hő 35-40 C°-os, szemben a hagyományos cserépkályhák 85-110 C°-os hőmérsékletével.

Előnyei: a vegyes tüzeléshez képest féláron van (gázhoz meg pláne), ez a típusú rendszer biztosítja a legmelegebbet, tartós és minimális karbantartást igényel.  A vízteres cserépkályha legnagyobb előnye, hogy egy egész épület befűtésére is alkalmas, míg a hagyományos cserépkályha annak a szobának a befűtésére használható, amelyikben található.

További infók itt: www.kalyhasok.hu