Gusti di Sicilia - Sziciliai izei

Gusti di Sicilia - Sziciliai izei

Az adventi koszorú harmadik gyertyáját is meggyújtottuk mar, nekem pedig hol tavasz, hol ősz feelingem van. A fű, borostyán, fikusz, kapri, cikász, pálma, mikulásvirág, olaj- citrom- es narancsfa még javában zöldek. A jázminok, nebáncsvirág, leander es a hibiszkusz pedig virágoznak. A közönséges füge, az eperfa es néhány lombhullató kollégáik azonban már itt is ´megőszültek´.

A karácsony egyik legfelkapottabb szimbóluma itt is – akárcsak Spanyolországban – a mikulásvirág és a betlehem. A köztereken felállított karácsonyfák és betlehemek mind friss, zöld fűvel vannak körülrakva. Külön kis dombocskákat alakítanak ki a piazza-k és utcák közepén, ami persze csodálatos kifutópálya a gyerekek számára. Adventi koszorút elvétve találunk – de a fényár itt is hömpölyög. Ja! És Jézuska nincs a betlehemben. Egyértelmű, hiszen még nem született meg. Viszont azt nem néztem meg, hogy Mária várandós-e…


Acireale – Piazza Duomo – 2016 december

Ha olaszok, akkor olasz konyha! Az étel téma elkerülhetetlen: Mit ettél ma ebédre? Mit fogsz vacsorázni? Te hogy szoktad elkészíteni? Milyen étel kombinációkat emésztesz meg nehezen? … Igen! Nyíltan főzünk, táplálkozunk és emésztünk! Mint egy nagy család. Sokat olvashatunk a mediterrán konyha jótékony hatásairól. Életmód, amit az ember lánya nagy áldozatok árán – és évszaktól függően néha igencsak drágán – képes betartani Magyarországon. Nade mégis hogy néz ez ki a gyakorlatban – vagy ez is egy felfújt újhullám, a 3423-ik szuperdiéta amitől tuti egészségedet nem veszélyeztetve fogsz majd le és tartod meg egy életen át az ideális testsúlyodat? Szegény mediterrán népek pedig állnak, mint Bálám szamara: ültetik, ami szereti a klímát, talajt és az adott évszakot; eszik, ami terem és nem utolsó sorban hallgatnak a saját szervezetük reakcióira. Az alapvető motivációs tényező mindig a ´jót, olcsón´. Sok zöldség- és gyümölcsféle, olívaolaj, diófélék, bor és a sok jó szénhidrát: hamisíthatatlan olasz kenyér és a friss olasz pasta.

Minden évszaknak megvan a jellegzetes zöldség-gyümölcse. (Hadd helyezzek lágy hangsúlyt a nonstop négy évszakra!) Nem csoda hát, hogy egy zöldségfélére 36 különböző receptjük van – ki kell húzni valahogy a következő évszakig. Nagy bánatomra lassan kifutunk az édeskömény, padlizsán és cukkini szezonból, de már érkezik is a sütőtök, articsóka, tüskés cukkini, spenót, brokkoli, a fehér és lila karfiol… Narancs vagy citrom itt minden fán terem – (agri)kulturális céljaim egyike, hogy bekéredzkedjek egy narancsszüretre…

A receptek szájról szájra, anyáról leányra, eladóról vevőre terjednek. Egy kedves szóra és egy receptre mindig van idő! Ha receptről van szó, senki nem siet (mondjuk egyébként sem…). A minap épp a kedvenc zöldségesem, Renáto osztotta meg velem a családi sütőtökös risotto receptet, mire a mondóka végére kiépülő sorban várakozó idős bácsi közbeszólt: „…de forrásban lévő vizet töltsön rá!”


Acireale – Articsóka és tüskés cukkini – 2016 december

Szerző: A