L´INVERO É L´INFERNO

L´INVERO É L´INFERNO

Oszlassuk el a kételyeket rögtön: Szicíliában is van tél. És hideg van. (Nem úgy, mint otthon, de hideg van!)
Az embereknek itt más elképzelése és tapasztalata van a télről.
Első sorban mivel itt a tél viszonylag enyhe – a temperatúrát tekintve, es nem beszélve a páratartalomról es a szélről…
Másodsorban mivel rövid.

A Szicíliában télként emlegetett hónapok a december és a január. Rossz évjárat  esetén a február is – tízévente egyszer.
Harmad sorban mivel a hétköznapi élet a nyárra van berendezkedve.
A konyha pl. az esetek nagy részében a teraszon van, a központi fűtés pedig ismeretlen fogalom – nem úgy mint a központi hűtés.
Negyed sorban pedig itt friss zöldséget esznek az emberek télen is.
Minden zöldség-gyümölcsnek megvan a maga ideje. Télen brokkoli, karfiol, burgonya, articsóka, citrom és narancs szezon van, de egy melegággyal gyakorlatilag barmit meg lehet termelni télen is.
A minap pl. egy szatyor paradicsomot kaptam egy kolléganőmtől – saját kertjéből szedte…
Másik kolléganőm november óta a citrom-beszállítóm…

Mindezek után állítom, hogy néha majd kettéfagytam a tél során.
Az emberek hozzá vannak szokva a csizmákhoz, dzsekikhez és a réteges öltözködéshez a lakásokban. Túlélési tervük a gázkályha, kandalló és a kis elektromos hősugárzó – valljuk meg a nem tökéletesen záró nyílászárók és a többnyire vastag, nehezen felmelegíthető falak csak nehezítenek a helyzeten.
Számomra egyenesen érthetetlen egy hideg lakásban ülni beöltözve, nyitva hagyni a terasz ajtót (ahogy a másik 10 hónapban szoktuk) és nem vágyni egy meleg szobára ahol zokniban és max. egy pulcsiban ülhetsz állandó hőmérsékletben (>15 fok).

Apropó ´kis elektromos hősugárzó´! Neki köszönhetően fedeztem fel a limitált áramhasználatot Szicíliában.

A mi házunkban pl. hősugárzó és mosógép összeférhetetlenség van.

 

Szent ég!

Acireale védőszentje San Sebastiano.
Catania védőszentje Sant´Agata.
…és így tovább.

A város védőszentjének dedikálják minden településen a főtemplomot, és a névnapja környéken (több napos felhajtás) orchestra kíséretében körbeviszik a városban. A szent ´megáll´minden templom és szentkép előtt a településen, és minden állomáson konfetti eső, petárdák és tűzijáték kíséretében pihen meg. Illetve nem a szent, hanem az őt cipelő, toló, beöltözött, önkéntesek.

Nagyobb városokban különböző szakmák is képviseltetik magukat a körmenet során. Oszlop szerű kreálmányokat (candelora) díszítenek fel fényekkel, szentekkel és a talpazatát a vállukra véve hordják azt körbe a városban. Természetesen ötméterenként megállnak, leteszik, pihennek. Majd újabb öt méter.

A szenteket tartó nagyobb fém talpazatnak sok esetben nincs kereke – az utca lávakövén tolják acélbetétes bakancs helyett mindössze zoknit viselő férfiak – ezzel az áldozattal kedveskednek a patronnak.

A város apraja-nagyja napokig az utcán ünnepel. Eszik a lóhúsos paninot, a frissen pirított csicseriborsót és mogyorót.

Az árusok tömkelege lepi el az utcákat, és hömpölyög a tömeggel. Árulják a szenteknek szánt gyertyákat különböző méretben, a lufit és a lézerkardot…

Catania – 2017 február – Pékek candelora-ja

Acireale – 2017 január – utcai dekoráció San Sebastiano üdvözlésére

Acireale – 2017 január – önkéntes férfiak

Acireale – 2017 január – San Sebastiano egyik állomása

Acireale – 2017 január – San Sebastiano köszöntése

 

Kitörő izgalom

A ´donna pericolosa´-nak becézett Etna, Európa legmagasabb aktív vulkánja morcosan kezdte a februárt.

Egyik napról a másikra hófehér csúcsai beszürkültek, a kráterből kövek repkedtek és fekete füst szállt fel napokig. Az erupciókat Zafferana Etnea-ból is lehetett hallani.

Mindenki elkezdett az Etnáról beszélni a sarki boltban, az utcán, a gyógyszertárban... Számukra ez természetes, hiszen néhány havonta bekövetkezik a nyugtalankodás – de azért mégis eltér a normál, lassan pöfékelő fehér füsttől… Beköltözött mindenkibe az izgalom: lesz-e folytatás?

Egy hét múlva azonban – épp úgy, ahogy jött: az éjszaka leple alatt – egyik napról a másikra ismét szűz, fehér hó fedte az Etna csúcsait.

Zafferana Etnea – 2017 február –… lenn tart. …kipufog.

Acireale – 2017 február - Erupció utáni csönd

Santa Venerina – 2017 február – …újra fehér!

 

Szerző: A