Ékszerdoboz a Földközi-tenger közepén: hajóutak, lakatlan szigetek, grillezett hal és köves tengerpart – Málta

Sós levegő. Az embert azonnal megcsapja a mediterrán hangulat, amikor a szigetre lép. Ahogy egyre beljebb megyünk Vallettába, Málta fővárosába, úgy csodálkozunk rá az elénk táruló látványra. Nem nehéz már a bőrönd, és az sem érdekel, hogy a szemedbe fél kiló homok került a hirtelen feltámadt szélvihartól. Könnyező tekintettel mustrálod az arab és a bizánci építészetbe beépült angol stílusjegyeket.

 

 

Csodaország, meg ami kell

A decens, elegáns angol bejárati ajtókat homokszínű falak szegélyezik, lapos tetejű épületek ezek, aloe verával, citromfával és leanderrel a kapualjban. Málta kicsit olyan, mintha az ember egy szürreális világba csöppenne. A járdák keskenyek, az emeletes lakásokhoz keskeny csigalépcsők vezetnek fel, éppen ezért a költözés sem túl egyszerű. Egészen pontosan daruval, az ablakon át emelik be- vagy épp ki a bútorokat. Ez a jelenet egyébként egészen elképesztő látvány. Tátott szájjal bámultam, ahogy a munkások artistákat megszégyenítő lazasággal lépkedtek az 5. emeleti párkányon, szájukban mérőszalaggal. A munkásokon kívül a épületek homlokzatán angyalkákkal, lovagokkal, sőt Szűz Máriával is összefuthatunk, a házak falain pedig egy-egy csempén, Jézus megkopott arcképe díszeleg.

 

Kint, bent, fent, lent

A város macskaköves utcái tömve vannak kulturális látnivalókkal: múzeumokkal, idilli kertekkel és magasztos könyvtárakkal. A cseppnyi város mellékutcáin rengeteg emelkedő és lejtő, lépcső kíséri utunkat, a rutintalan csavargók útvesztője ez, így viszont rátalálhatunk az apró éttermekre és cuki kávézókra. Két GPS koordináta egyeztetés között, pihenésképp érdemes felmenni a Szent Elmo erődbe, ahol az elénk táruló tenger és látvány garantáltan transzba ejt minket.

 

Egy korty Máltából

Bizony, a férfiak nagy örömére – na meg persze az enyémre - Málta saját nemzeti sörrel büszkélkedhet. Ezt a komlóból készült párlatot bárhol beszerezhetjük. Vagyis igazából csak ezt a sört forgalmazzák, vagy ha nem, akkor előlem gondosan elrejtettek minden más márkát. Elfogyasztását pedig a kikötő mentén vagy a felső Barakka kertekben ajánlom. A látvány és a helyi sör ízének fúziója ugyanis megfizethetetlen.

 

Un espresso, per favore!

Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy Máltán ittam életem legjobb olasz espressoját. Általában mézzel és tejjel iszom a kávét, de itt nem igényeltem, meg persze nem is mertem, mert amint belekezdtem a mondatba, hogy with milk and…olyan riadt fejjel néztek rám, mintha legalábbis beleköptem volna a csészébe. De igazuk volt, tökéletes kiegészítők nélkül is.

 

Pont, amennyi kell

Mi magyarok legalább 2 bőségesen, vagy legalább egy triplán megpakolt tányérral vágunk bele az étkezésekbe. Talán a napfény és a sós levegő teszi, de Máltán nem kívántam a nehéz és súlyos ételeket. Sőt, minden nap grillezett halat akartam reggelire, ebédre és vacsorára is és olyan salátát, amit kizárólag olívaolajjal öntenek nyakon.

 

Platós kocsik, piaci hangulat

Sosem hittem volna, hogy idős asszonyok által vezette platós kocsiról fogok majd vásárolni, ÁNTSZ ellenőrzés nélkül, egy forgalmas kis járdaszigeten. Ezeken a lepukkant járműveken viszont olyan zöldségeket és gyümölcsöket vehetünk, amelyeknek valóban eper és avokádó ízük van.

Királynői ajánlás

Utoljára pedig hagy áruljam el, nem csak az én puritán szívemet rabolta el Málta, íme egy ajánlás egyenesen egy királynőtől: még a brit uralkodó, Erzsébet királyné is a sziget szerelmese lett. Ifjú feleségként és anyaként ugyanis két évet élt Máltán. Élete legboldogabb időszakának tartja az ott töltött éveket. A helyzet az, hogy meg tudom érteni. Az angol klíma után valóban felüdülés lehetett a napsütötte, langyos vizű Földközi-tenger.

 

Szerző: kisHá