Kivitelezés - Megújuló Energiapark, Debrecen - napelem, napkollektor, hőszivattyú, pályázatírás

Környezeti nevelést célzó bemutatópark

2013. szeptember 10-én nyílt meg a Megújuló Energiapark amely gazdasági tevékenysége mellett tudományos, oktató- és bemutatóparkként is szolgál, melynek célja, hogy segítse a megújuló energiaforrások használatának elterjedését és aktív szerepet vállaljon Debrecen innovációs centrummá válásához.

A Megújuló Energiaparkot úgy építettük fel, hogy benne minden mérhető, vizsgálható legyen: A parkban megtalálhatóak napelemes, napkollektoros, hőszivattyús, aquapóniás rendszerek és maga az épület, Magyarország LEGNAGYOBB szalmabála épülete.

A park egyrészt oktató, bemutató hely, amely csak 2018-ban 876 diáknak került bemutatásra. A bemutatás során megtekinthető mind az egyedi épület, mind a bemutatópark.

ÉPÜLET:

Már a bemutatópark tervezésénél is a környezettudatosság volt az elsődleges szempont. Az épület alaprajza alkalmazkodik a telken lévő természetes növényzethez, ily módon nem kellett kivágni a fákat az építkezés során és hozzájárulhattunk az épület ökológiai lábnyomának csökkentéséhez. Az épület betonváz-szerkezetes szalmabálaház technológiával épült, amely egyszerre stabil és kiváló hőszigetelő. A szalmabála az egyik legkörnyezetkímélőbb és fenntartható építkezési alapanyag. A természetesség jegyében a nyílászárók is fából készültek, de ezzel együtt kiváló hőtartó képességgel rendelkeznek.

FŰTÉS - HŰTÉS:

A majd’ 400 négyzetméteres épület fűtéséről napkollektor, hőszivattyús rendszer és egy vízteres cserépkályha gondoskodik. Legnagyobb téli fagyokban és a legnagyobb nyári kánikulában is kellemes hőmérsékleten tartja az épület belsejét az 50 centiméter vastag szalmabála falak és a hőszivattyú együttesen.

PARK:

A pozitív energiamérlegű épület mellé tartozik egy kinti park is amelyben testközelből megtekinthető működés közben több típusú napelemes és napkollektoros rendszer, mely egyben a komplexum energia- és melegvíz-ellátását is biztosítja.

A Megújuló Energiapark Kutatóközpont Kft. lehetőséget nyújt diákjai részére arra, hogy megismerkedjenek a bemutatóparkunkkal!

Milyen intézményekből várunk csoportokat?

Óvodások: 3-10 fő + kísérők

Általános Iskolások: 3-40 + kísérő

Középiskolások/Gimnazisták/Szakközépiskolások: 3-40 + kísérő

Egyetemisták: 1-40 fő + kísérő

Mit kínálunk?

Testközelből megtekinthető működés közben:

  • napelemes,
  • napkollektoros,
  • hőszivattyús rendszereink,
  • szalmabálaházunk,
  • meteorológiai állomásunk,
  • aquapóniás növénytermesztési rendszerünk,

mindezek mellett, megismerkedhetnek az ökologikus gondolkodás alapjaival interaktív játékok által, korosztálynak megfelelően.

Hogyan látogathat el hozzánk?

A park látogatásához egyeztessen időpontot Pálfi Zsuzsa kolléganőnkkel a palfi.zsuzsa@megujuloenergiapark.hu e-mail címen.