Bitcoin környezetszennyezés

Bitcoin környezetszennyezés

Olyan területeken jelenik meg hirtelen jelentős többletenergia felhasználás, ami első pillanatban semmilyen formában sem kapcsolható a környezeti tudatossághoz. A crypto valuták elterjedése a Bitcoin 2009-es megjelenése óta hihetetlen ütemben fejlődik. Példaként vehetjük, hogy az első tranzakcióban 10.000 XBT-ért rendeltek két pizzát, ugyanakkor ez az összeg ma 57 millió USD-val egyenértékű. Mivel az „előállításához” komoly számítási kapacitásra van szükség, ami ugye elektromos felhasználást igényel, ezért csak idő kérdése volt, hogy ez mikor válik energiafelhasználási szempontból is fontos tényezővé.

Tovább olvasom »

Megújuló Energiapark

Megújuló Energiapark

Milyen technológiákat alkalmazhat, aki ma házépítéshez megújuló energiákat kíván igénybe venni? – erről kérdeztük Csákberényi-Nagy Gergelyt, a debreceni Megújuló Energiapark Kutatóközpont vezetőjét.

Tovább olvasom »

Miből lehet építkezni? – a csirketolltól a sörös üvegekig

Miből lehet építkezni? – a csirketolltól a sörös üvegekig

Vannak alternatív építő anyagok mint a szalmabála, vályog és pár hasonló ami eszünkbe juthat ha ezt a kifejezést halljuk. Nézzük meg kicsit ennek a területnek a komolyan hangzó és az elrugaszkodottnak tűnő elemeit.

Tovább olvasom »

A Marsra menni, vagy lefilmezni?

Mi kerül többe? A Marsra elutazni vagy egy filmet készteni erről?

Ha valaki kedveli a vicces képeket, mémeket gyűjtő oldalakat akkor biztos belefutott már abba az összehasonlításba ami a Gravity (Gravitáció) című film és az Indiai Mars program költségvetését vetette össze. Ha valaki tudja a választ akkor ne lője le a többiek előtt a poént, egyelőre én sem teszem.

Tovább olvasom »

A munkanélküliség technikája

Pár nap eltéréssel két olyan hírrel találkoztam amik teljesen össze zavartak a technikai munkanélküliség vagy munkaerő hiány kérdésében. Kiss Ákos és Tassi Viktor cikke elültette bennem a félelmet, hogy a robotizálás szinte minden területen fenyeget minket és, hogy nagyon át kell gondolni, hogy mi az amit tanulunk, amilyen irányt választunk a karrierünk épiteseben.

Tovább olvasom »