A Marsra menni, vagy lefilmezni?

Mi kerül többe? A Marsra elutazni vagy egy filmet készteni erről?

Ha valaki kedveli a vicces képeket, mémeket gyűjtő oldalakat akkor biztos belefutott már abba az összehasonlításba ami a Gravity (Gravitáció) című film és az Indiai Mars program költségvetését vetette össze. Ha valaki tudja a választ akkor ne lője le a többiek előtt a poént, egyelőre én sem teszem.

Az 1969-ben alapitott Indian Space Research Organisation (ISRO) fejlesztette ezt a missziót. Őket az Indian National Committee for Space Research (INCOSPAR) támogatja – ezeket kifejezetten a rövidítések kedvelőinek gyűjtöttem – akik már 1962-óta működnek. Összehasonlításul a NASA csak négy évvel ezelőtt, Francia Nemzeti Űrkutatási Központ (CNES) pedig ugyanabban az évben indult. Az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) két intézmény utódaként (ESRO és az ELDO) pedig 1975-ben.

Szóval az Indiai Mars program költségvetése 74 millió USD plusz az apró. Ez 26 millió USD-val kevesebb mint a projekt indulásánál egy évvel korábban, 2013-ban forgatott, 7 Oscar díjat nyert film elkészüléséhez felhasznált összeg.

Ez nagyjából az eddigi legolcsóbb ismert Mars program és egy kb. 15Kg súlyú (akinek van kedve vitatkozni arról, hogy egy űrjárműnél a súly vagy a tömeg a mérvadó azt várom egy teára egy, a segédei által választott semleges helyen hajnali ötkor) objektum mindösszesen, ami azért egy átlagos hétvégi vásárlásnak sem igazán lenyűgöző. Összehasonlításul a hasonló volumenű NASA Maven 671 millió USD-ből gazdálkodott. A Indiai Mangalyaan misszió célja az, hogy ellenőrizze a metán szintet a Mars légkörében. Bár ez nem tűnik nagyon összetett feladatnak, de az Indiai csapat nagyon jó választotta ki a célt, hiszen a föld légkörében fellelhető metánt élőlények állították elő (természetesen a mikrobák szintjéről elindulva). És ha valamire mindenki nagyon-nagyon kíváncsi az az, hogy van e, volt e élet a Marson. Az ország számára fontos ez a fejlesztési terület, de meg kell küzdenie más, társadalmilag égető problémákkal mint az egészségügyi ellátás fejlesztése. Nem akarnak kimaradni abból a területből sem ami az egyik leginnovatívabb ágazat, például az Egyesült Királyságban a nyolc legfontosabb iparág között definiálták. A cél tehát, hogy haladjanak egy kiemelten fontos területen, akkor is, ha erre csak limitált erőforrások állnak rendelkezésre, de közben egy nagyon átgondolt cél választással bekerültek a világ űrkutatásának figyelmébe, mert az eredményeik mindenki számára kiemelten fontosak.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_government_space_agencies

http://spacenews.com/india-allocates-1-2-billion-for-space-activities/

http://www.bbc.com/news/science-environment-29341850

https://www.nasa.gov/mission_pages/maven/main/