Bitcoin környezetszennyezés

Bitcoin környezetszennyezés

Olyan területeken jelenik meg hirtelen jelentős többletenergia felhasználás, ami első pillanatban semmilyen formában sem kapcsolható a környezeti tudatossághoz. A crypto valuták elterjedése a Bitcoin 2009-es megjelenése óta hihetetlen ütemben fejlődik. Példaként vehetjük, hogy az első tranzakcióban 10.000 XBT-ért rendeltek két pizzát, ugyanakkor ez az összeg ma 57 millió USD-val egyenértékű. Mivel az „előállításához” komoly számítási kapacitásra van szükség, ami ugye elektromos felhasználást igényel, ezért csak idő kérdése volt, hogy ez mikor válik energiafelhasználási szempontból is fontos tényezővé.

Ma egy Bitcoin előállítása egy átlagos háztartás egy heti energiaigényének megfelelő elektromosságot igényel. Alex de Vries (Digiconomist) elemzése szerint például a Bitcoin bányászok 25,2 terrawatt/óra energiát használnak el egy év alatt, ami megfelel Nigéria 186 millió lakosának éves elektromos energia felhasználásának. Fontos információ, hogy ez az adat 2017. november 5-i, és  ez idén október 8-án még 20 terrawatt/óra alatt volt és azóta folyamatosan nőtt. A folyamatos felhasználás körülbelül 2,26 millió amerikai otthon energia ellátásának felel meg. Az elemzések során egy olyan Mongóliában működő „bánya” helyzetét vizsgálta ami egy szénerőmű által termelt energiát használ fel. És az eredmények szerint átlagosan egy Bitcoin 8-13 ezer kilogramm CO2 kibocsátásért felelős és ez óránként 24 – 40 ezer kilogrammot jelent óránként. 

Mindig a legnagyobb piaci szereplőket lehet a legkönnyebben kérdőre vonni, de az Ethereum is meghaladta a 4,4 terrawatt/óra éves felhasználást amivel lekörözte Cyprust és a 122-ik helyen áll az országok listájában. De ellentétben a nagyobb konkurensükkel, nekik komoly terveik vannak, hogy energia hatékonyabb algoritmust dolgozzanak ki a közeljövőben. Folyamatosan követhető ez az energia felhasználás a Bitcoin Energy Consumption Index (BECI), és az  Ethereum Energy Consumption Index segítségével.

Azt hiszem itt az ideje, hogy elkezdjünk kérdéseket feltenni a Crypto valuták ökológiai lábnyomaival kapcsolatban. Ami jó hír, hogy Björk legújabb albumát, az Utópiát crypto valutákkal is meg lehet vásárolni! ☺

Irodalom:

https://motherboard.vice.com/en_us/article/ywbbpm/bitcoin-mining-electricity-consumption-ethereum-energy-climate-change

https://digiconomist.net/

https://hu.eureporter.co/environment/2017/03/06/commission-welcomes-the-adoption-of-the-first-global-co2-standard-for-aircraft/